20 September 2011

Warna - warna Kesukaan Rasulullah S.A.W

Assalamualaikum w.b.t... sihat semuanya? hope semua boleh jaga kesihatan ya.. cuaca xtentu skrg neh ... okay laa.. me ada nk kongsi sikit ni.. me ada baca entry seorang sahabat berkaitan warna2 kesukaan Nabi Junjungan Rasulullah S.A.W.. Ya Allah.. HIJAU adalah kebanggaan ku dari kecil sampai skrg .. 
mari kita ikut SUNNAH WARNA PAKAIAN NABI MUHAMMAD S.A.W .. :))

menurut sahabat2 Baginda... :

Annas bin Malik mengatakan, “Warna yang paling disukai oleh Rasulullah saw adalah hijau.” Namun selain itu Rasul juga ternyata menyukai warna putih. Ada juga keterangan bahwa Nabi Muhammad saw pernah memakai pakaian berwarna hitam, merah hati, abu-abu dan warna campuran.

Imam Al-Ghazali dalam Ihya' Ulumiddin berkata : " Yang amat disukai oleh Nabi saw ialah warna putih."

Ibnu Hajjar dalam Tanbih Al Akhbar mengatakan: "Pada hari raya kami disuruh memakai pakaian berwarna hijau karena warna hijau lebih utama. Adapun warna hijau adalah afdhal daripada warna lainnya, sesudah putih."

Ibnu Ady meriwayatkan dari Jabir r.a yang berkata: "Aku pernah melihat Nabi saw memakai serban hitam yang dipakainya pada hari raya..."

Al Baihaqi meriwayatkan hadis dari Jabir r.a katanya : "Pernah Rasulullah saw berpakaian yang bercorak merah pada dua hari raya dan pada hari Jumat."

Al-Bukhari meriwayatkan dari Ibnu Abbas r.a. dia berkata : "Pernah Nabi saw keluar dengan kepala yang dibalut sehelai kain yang berwarna abu-abu."

Imam Bukhari meriwayatkan hadis dari Anas r.a, beliau pernah melihat : "Nabi saw menutup kepalanya dengan kain biasa yang bercorak-corak warnanya."

p/s : indahnya hidup dan tenangnya hati kalau boleh ikut semua Sunnah Rasulullah S.A.W...

No comments: